Задължителните технически паспорти на сградите, които напоследък силно разтревожиха населението, внезапно се превърнаха

...
Задължителните технически паспорти на сградите, които напоследък силно разтревожиха населението, внезапно се превърнаха
Коментари Харесай

ГЕРБ се уплаши от "данък технически паспорт"

Задължителните механически паспорти на постройките, които в последно време мощно разтревожиха популацията, внезапно се превърнаха в оръжие в предизборната борба. Представители на Демократична България (Мартин Димитров и Петър Славов) оповестиха, че в случай че влязат в Народното събрание, ще изискат отсрочване на " налог механически паспорт " и ще предложат ясно установяване на случаите, в които се постанова да се вършат механически досиета на блокове и кооперации. Часове по-късно от ГЕРБ отвърнаха на удара - ще отсрочим с две години, даде обещание кандидатът-депутатът Николай Нанков, сегашен зам.-министър на районното развиване. Междувременно и Българска социалистическа партия " яхна казуса "   - Корнелия Нинова даде незабавна конференция, с цел да показа идеи на социалистите по взривооопасната.    

Въпросът тормози българите, тъй като неотдавна валят предизвестия и напомняния, че до 31 декември 2022 година всяка постройка би трябвало да се достави с механически паспорт - документ, който в детайли " сканира " и разказва структурата, изолацията, ВиК, електро-  и отоплителните съоръжения и така нататък, и дава наставления, в случай че са открити недостатъци и се постановат поправки и усъвършенствания (примерно поради иепротекъл таван, отрязани носещи колони, пукнатини и др.). Всичко това се изяснява с правилник на Европейски Съюз, съгласно който всички европейци би трябвало да населяват сигурни, енергийно ефикасни и устойчиви на трусове жилища, офиси и обществени здания.   

Начинанието обаче е скъпичко - компаниите, които се занимават с такива обследвания, взимат за труда си по 3-8 лева за кв. метър, което прави приблизително по 400-500 лева за обикновено двустайно жилище. Отделно предписаните от експертите поправки могат да излязат доста скъпо и хората се тревожат, че няма от кое място да намерят парите. Най-лошото е, че за значително кооперации документите е изгубена и в тези случаи на първо място останало би трябвало да се прави главно проучване на постройката, което единствено по себе си е голям разход. 

А в последните седмици специалисти, кметове, представители на отрасловото строително министерство се надпреварват да коментират какви ще са глобите за неизрядните притежатели. Първо, глобата за липса на паспорт след определения период е 300 лева Отделно от санкцията общината би трябвало служебно да разпореди проучване на блока и да го заплати, а след това да си вземе парите от жителите. Ако " етажната благосъстоятелност " откаже или не може да заплати, кметът търси услугите на частен правосъден реализатор, който да откри способи да събере сумата. Всички тези предизвестия се изсипаха в последно време и тормозиха хората по дребни и огромни градове.

В  интерес на истината " задължителността " на техническите паспорти беше въведена с разпоредба още през далечната 2006 година, като даваше краен период за паспортизацията на всички типове здания - държавни, общински и частни -  до 2011 г.  За всички по-нови обекти - издигнати от 2007 година насам, документът е наложителен и е неразделна част от процедурата по въвеждане в употреба. Санираните през последните години с европейски и български пари остарели блокове също наложително се доставят със заветния паспорт.

Сроковете за старите здания към този момент бяха премествани четири пъти - заради тотална липса на организация и подготвеност на всички типове собственици (дори на ведомствени сгради на пъпа на София), а ето че в този момент се задава следващо отсрочване. Само допреди дни от отрасловото министерство на районното развиване бяха безапелационни, че повече взаимни отстъпки няма да има. А през днешния ден зам.-министър Нанков разгласи противоположното - напълно в стила на ГЕРБ и на водача Бойко Борисов, при който всяка позиция е предпоследна.

 

Пета пролонгация  

Новото отсрочване наподобява неизбежно освен поради предизборните боричкания, само че и заради организационни, механически и финансови аргументи. Сградите, които би трябвало да бъдат паспортизирани, са голям брой - десетки хиляди, и въпреки че инженерно-архитектурно-проектантските компании и студия се развъдиха неимоверно през годините, няма по какъв начин да свършат работата до 31 декември, даже да работят непрекъснато.

Самата интервенция проучване и правене на паспорт лишава време - вършат се отгледи, фотоси, измервания, спомагателни изследвания, търсят се и се събират старите досиета на постройката (а когато документите са изгубени), става още по-сложно. Всичко това може да се проточи с месеци, даже с години. 

Да не приказваме, че е полуда провеждането на сходна акция тъкмо в разгара на невиждана зараза, когато хората са обезпокоени и за здравето си, и за финансите си, и за въобще за бъдещето си.

И още нещо: до момента страната нито един път не е провела разяснителна акция по тази комплицирана и експертна тематика. 

 

Процедурата  

Прави се общо заседание на етажната благосъстоятелност, на което се взема решение. На  " домсъвета ", на професионалния домоуправител или на някого от съсобствениците се разпорежда да събере наличната документи на постройката. Ако документите са изчезнали, прави се архитектурно снимане и проучване на обекта - структура, ВиК, ел.-мрежата, общи части  - стълбища, изби, асансьор и т.н. 

След като етажната благосъстоятелност придобие цялостната документи, на дневен ред идва набирането на оферети и избор на реализатор -  компания, която се занимава със строителен контрол или екип от експерти (ВиК, топло-, ел., проектант и др.). Има обществени регистри на правоспособните специалисти. 

След сключването на договор се прави така наречен пътна карта - прави се график за визитите, огледите и обследванията - на конструкцията, тръбите и кабелите, мазетата, дограмата, стените и т.н. 

За правенето на техническия паспорт се съставя база данни за техническите характерности на градежа - както са били по план и каквито са в реалност,  прави се оценка за сеизмичната осигуреност на градежа, събиране, изследване и разбор на наличната техническа документи, екзекутивно снимане - при липса на техническа документи, оглед и измервания на градежа за събиране на механически данни (описват се типът и размерите на дефектите, повредите или разрушенията в строежа), извършват се изчислителни инспекции (свързани с измервания, пробни натоварвания и др.).

След правенето на техническия паспорт, който включва отчет и снимков материал, истинските екземпляри (хартиен и на електронен носител) се дават: по един на етажната благосъстоятелност или собственика на градежа, на основния проектант на общината, областния шеф - за градежите с обсег и значение за повече от една община, министъра на районното развиване и благоустройството - за градежите с обсег и значение за повече от една област и за градежи с национално значение. Те поддържат списък и водят указател на издадените механически паспорти. 

 

Какво написа в техническия паспорт:   

къде се намира постройката - обитаемо място, община, област, кадастрален район;

номер на поземления парцел, тип, адрес;

тип на собствеността, предопределение на постройката и от коя категория е;

застроена повърхност, височина, инсталационна и софтуерна осигуреност, сеизмичната резистентност, пожароустойчивост, водоснабдяване, канализация, енергийна характерност, пожарна сигурност и други

осъществени промени (пристрояване, надстрояване), главен ремонт, смяна на предназначението;

ограничения за поддържане на градежа и периоди за осъществяване на поправки, инструкции и указания за безвредна употреба.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР